29 februari 2024 Luc Stultjens

Meedenken over de vorming van de luchtvaartprofessionals van de toekomst

Bedrijven laten groeien vraagt een voortdurende instroom van gedreven en deskundige medewerkers die alle groeiambities helpen waarmaken. De jongste lichting van zulke professionals wordt vandaag opgeleid aan universiteiten en hogescholen. Om onderwijsinstellingen te helpen om hun opleidingen optimaal af te stemmen op de noden in het werkveld, deel ik dan ook graag mijn inzichten en ervaringen met hen.

Audit Bachelor Luchtvaart VIVES

Zo mocht ik onlangs deel uitmaken van de auditcommissie van de opleiding Bachelor Luchtvaart van VIVES als Expert Luchtvaart. De commissie vroeg mij vanwege mijn uitgebreide kennis, mijn netwerk in de luchtvaartindustrie, mijn kwalitatieve aanpak en de jarenlange samenwerking met hogescholen en universiteiten. Samen, in co-creatie, zouden we tot aanbevelingen komen om deze opleiding – en de studenten die ze volgen – nog meer klaar te stomen voor de toekomst.

De audit vond plaats in de lokalen van het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in Oostende op 5 en 6 februari. We bespraken het beoogde eindniveau, het opleidingsprogramma, het onderwijsproces, de teamvorming, het resultaat van het onderwijsproces en de interne kwaliteitszorg van de opleiding.

Klaar voor de transities in de luchtvaartsector

De Bachelor Luchtvaart is een brede opleiding, uniek in Europa en in lijn met de innovatieve transities die de luchtvaartsector vandaag doormaakt. Van de eerste tot de laatste deelnemer: de bevlogenheid was duidelijk aanwezig.

Ik heb een grote waardering voor deze opleiding, die een goede inclusie uitstraalt, en de innovatieve aanpak van het team. Ondanks de beperkte middelen hanteren zij een zeer tastbare didactiek met veel ruimte voor praktijkervaring. De samenwerking met het werkveld is duidelijk positief, dat bevestigden ook de deelnemende bedrijven. Net dit type samenwerking is voor mij cruciaal voor organisaties die op een toekomstgerichte manier willen werken.

Ik blik terug op een constructieve en inspirerende samenwerking met het kernteam, de opleidingsverantwoordelijken, de docenten en onderwijsondersteuners, de vertegenwoordigers van het werkveld en de deelnemende studenten. De open aanpak zorgde voor aanbevelingen waarin iedereen zich kon vinden.

Zelf op zoek naar een meedenkende sparringpartner met een rugzak vol ervaring? Een externe expert die mee de schouders zet onder de groei van je organisatie? Neem contact op om vrijblijvend kennis te maken.